Alles over het Quality Assessment System (SQAS)

Alles over het Quality Assessment System (SQAS)

Het Safety and Quality Assessment System (SQAS) is een auditsysteem van de Europese Chemische Industrie Raad (CEFIC). Het wordt gebruikt om aspecten van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid evenals sociale verantwoordelijkheid bij logistieke dienstverleners te beoordelen.

Wat is het SQAS-systeem

Het Safety and Quality Assessment System (SQAS) is een auditsysteem van de Europese Chemische Industrie Raad (CEFIC). Het wordt gebruikt om aspecten van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid evenals sociale verantwoordelijkheid bij logistieke dienstverleners te beoordelen. Het SQAS-systeem zorgt voor een gestandaardiseerde evaluatieprocedure, waardoor bedrijven in de chemische sector de prestaties van hun logistieke partners op een consistente en transparante manier kunnen beoordelen. Hierdoor kunnen bedrijven betere beslissingen nemen bij de selectie van logistieke dienstverleners en kunnen deze dienstverleners verbeteringen doorvoeren om aan de hoge standaarden van de chemische industrie te voldoen. 


Het belang van SQAS voor de Chemische Industrie

De chemische industrie is een sector die gepaard gaat met aanzienlijke risico's, waaronder het transport en de opslag van gevaarlijke stoffen. Een enkel incident kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van mensen, maar ook voor het milieu en de reputatie van het betrokken bedrijf. Daarom is het essentieel om strenge normen te handhaven en ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen, inclusief logistieke dienstverleners, voldoen aan de hoogste standaarden.

Het gebruik van SQAS biedt verschillende voordelen:

Verbeterde Veiligheid en Kwaliteit

Door regelmatige en grondige audits kunnen potentiële risico's vroegtijdig worden geïdentificeerd en aangepakt. Dit helpt bij het voorkomen van ongevallen en incidenten, en zorgt ervoor dat logistieke processen soepel en efficiënt verlopen.

Milieubescherming

SQAS beoordeelt ook de milieuvriendelijkheid van de logistieke operaties. Dit is cruciaal in een tijd waarin milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangrijker worden. Door te voldoen aan de SQAS-criteria kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst.

Transparantie en Consistentie

Een gestandaardiseerde evaluatiemethode zoals SQAS zorgt voor transparantie en consistentie in de beoordelingen. Dit maakt het gemakkelijker voor chemische bedrijven om de prestaties van verschillende logistieke dienstverleners te vergelijken en weloverwogen beslissingen te nemen.

Sociale Verantwoordelijkheid

SQAS houdt ook rekening met sociale verantwoordelijkheid, waaronder arbeidsomstandigheden en ethische praktijken. Dit helpt bedrijven om ervoor te zorgen dat hun logistieke partners zich houden aan hoge ethische normen en bijdragen aan een rechtvaardige en eerlijke werkomgeving.

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 611 244