Sustainable Development Goals (SDGs)

Veel organisaties zijn actief bezig met duurzaamheid op verschillende terreinen, zoals met behulp van ISO 14001, de CO2 Prestatieladder, EcoVadis of de MVO Prestatieladder. Vanuit al deze normen is een connectie te maken met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's). De Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties helpen organisaties om invulling te geven aan duurzaamheid en om antwoord te geven op belangrijke vragen als: "Hoe willen we ons als bedrijf profileren? + Wat willen we vertellen over ons duurzaamheidsbeleid aan de wereld? "En hoe kunnen we al onze duurzaamheidsinitiatieven op een samenhangende en begrijpelijke manier presenteren?"

De SDG’s zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. De SDG’s kun je categoriseren in vijf pilaren voor duurzame ontwikkeling: People, Planet, Prosperity, Peace en Partnerships. Om als organisatie duurzaam te opereren is het belangrijk dat je rekening houdt met de sociale, economische en ecologische gevolgen van jouw organisatieactiviteiten. Vrede, veiligheid en goed bestuur, denk aan bepaalde wet- en regelgeving of ethische gedragscodes binnen jouw sector, zijn een voorwaarde om positieve impact te kunnen maken, evenals duurzame partnerschappen met klanten, leveranciers en andere stakeholders. De SDG’s kunnen jou helpen om concreet met duurzame ontwikkeling aan de slag te gaan.

1

1. Geen armoede

2

2. Geen honger

3

3. Goede gezondheid en welzijn

4

4. Kwaliteitsonderwijs

5

5. Gendergelijkheid

6

6. Schoon water en sanitair

7

7. Betaalbare en duurzame energie

8

8. Eerlijk werk en economische groei

9

9. Industrie, innovatie en infrastructuur

10

10. Ongelijkheid verminderen

10

11. Duurzame steden en gemeenschappen

10

12. Verantwoorde consumptie en productie

10

13. Klimaatactie

10

14. Leven in het water

10

15. Leven op het land

10

16. Vrede, gerechtigheid en sterke instellingen

10

17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Aan de slag met SDG’s, maar…hoe begin je? 

De eerste stap is het integreren van de doelen binnen jouw missie.

Hiervoor is het belangrijk om terug te gaan naar je bestaansrecht: waartoe doe je er? Om erachter te komen op welke SDG’s jouw organisatie waarde toevoegt, kun je een nulmeting of een materialiteitsanalyse laten uitvoeren. Een nulmeting geeft aan op welke SDG’s jouw organisatie nu al positieve en negatieve waarde toevoegt, en een materialiteitsanalyse laat zien welke thema’s binnen de SDG’s relevant zijn voor jou en jouw stakeholders.

Nadat je weet waar je staat op de SDG’s, is het belangrijk om te bepalen waar je naar wil streven. Het lijkt misschien overweldigend, om met 17 mondiale doelen aan de slag te gaan. In de praktijk richten veel organisaties zich daarom op een aantal SDG’s waar zij de meeste impact maken, zowel positief als negatief, om vervolgens te kijken hoe ze hun positieve impact kunnen versterken en hun negatieve impact kunnen beperken. De nulmeting of materialiteitsanalyse heeft je geholpen hier duidelijkheid in te scheppen. Let wel op: de SDG’s bieden een totaalaanpak voor systeemverandering. Focussen op een aantal SDG’s kan, maar zorg ervoor dat je de andere doelen niet uit het oog verliest. Bovendien hebben de doelen allemaal met elkaar te maken: Zonder technologie komen er geen nieuwe oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan; zonder goede infrastructuur kunnen we voedsel niet eerlijk distribueren; zonder een florerende biodiversiteit kunnen we niet gezond oud worden in de stad en zonder meer diversiteit op de werkvloer zullen we inkomensongelijkheid niet oplossen.

Het lijkt misschien alsof jouw organisatie van nature meer met de groene doelen heeft dan met sociale doelen of andersom. Maar een bouwbedrijf, dat zich binnen zijn kernactiviteiten wellicht meer richt op klimaatdoelstellingen, heeft ook te maken met medewerkers. Die medewerkers moeten fysiek en mentaal gezond blijven om hun werk te kunnen doen (doel 3). En hoe zit het met gendergelijkheid binnen jouw organisatie? Een divers en inclusief bedrijf zal beter presteren omdat er vanuit verschillende perspectieven naar hetzelfde probleem wordt gekeken (doel 5).

Formuleer vervolgens organisatiedoelstellingen die in lijn liggen met de SDG’s. Het kan handig zijn om een aantal overkoepelende doelen te formuleren, waar meerdere SDG’s onder samenkomen, en deze weer uit te splitsen in meerdere concrete doelen over een bepaalde tijdsperiode. Je zou bijvoorbeeld het People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships kader hiervoor kunnen gebruiken.

Wil je starten met de SDG's? Of is jouw organisatie al volop bezig met de doelen, maar wil je kijken hoe je méér kan doen en wat dan de beste, concrete stappen zijn?! Neem contact met ons op. Onze consultants Environment & Sustainability kunnen met je meedenken. Omdat wij ook ondersteunen bij de voorbereidingen op de CSRD en bijvoorbeeld MVO-jaarverslagen en duurzaamheidsscans, kunnen we samen aan een integraal plan werken.

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 - 611 244