Eerste hulp aan kinderen
Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen op de Spoedeisende Hulpafdeling behandeld na een ongeval thuis. De meeste kinderen zijn tussen de nul en vier jaar oud. De helft van de letsels wordt veroorzaakt door een val en daarbij ontstaan meestal letsels aan het hoofd, hals of nek. Ook op school en in het verkeer kunnen kinderen gewond raken. Want juist met (kleine) kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje.
Redenen genoeg dus om aandacht te besteden aan EHBO die specifiek op kinderen gericht is. Wil je als ouder, verzorger, gastouder of docent EHBO vaardigheden leren? Dan is deze cursus zeer geschikt voor jou!
Inhoud cursus Eerste hulp aan kinderen (EHAK)
De cursus Eerste Hulp aan kinderen (EHAK) wordt verzorgd in één dag waarbij het verlenen van eerste hulp aan kinderen centraal staat. De theorie bestaat o.a. uit kinderreanimatie, verslikking, botbreuken, ontwrichting, brandwonden, vergiftigingen, insectenbeten, bloedneus, diverse verwondingen, etc. De theorie wordt afgesloten met een theorie-examen.
Praktijk
Gedurende de praktijkoefeningen wordt onder toezicht van de instructeur de cursist beoordeeld op de praktijkhandelingen die hij/zij verricht. Denk hierbij o.a. aan reanimatie (incl. gebruik AED), verbanden aanleggen en wat er moet gebeuren als een slachtoffer bewusteloos raakt.
Examen
Bij een voldoende beoordeling van de praktijkhandelingen en het theorie-examen ontvangt de cursist een erkend certificaat Eerste hulp aan kinderen van het Oranje Kruis. Dit certificaat is door de Rijksoverheid goedgekeurd en valt ook binnen de Regeling Wet kinderopvang.
Na deze cursus is de cursist in staat om te zorgen voor veiligheid, de toestand van het kind te beoordelen, hulpdiensten te alarmeren, letsels vaststellen en Eerste Hulp te verlenen aan een kind.