Advies en Begeleiding: CO2-Prestatieladder voor Bedrijven in België

Advies en Begeleiding: CO2-Prestatieladder voor Bedrijven in België

De CO2-Prestatieladder, een innovatief systeem dat overheden en bedrijven stimuleert om hun CO2-uitstoot te verminderen en duurzame bedrijfspraktijken te omarmen, heeft ook in België voet aan de grond gekregen. Dit systeem, oorspronkelijk ontwikkeld in Nederland, werd tussen 2019 en 2023 geïntroduceerd in België met 24 pilotprojecten verspreid over de drie regio’s.

Positieve Resultaten uit Pilotprojecten

De pilotprojecten hebben aangetoond dat de CO2-Prestatieladder effectief is in het bevorderen van duurzaamheid binnen bedrijven, vooral in de bouwsector. De resultaten, vastgelegd in een recent rapport, tonen aan dat zowel de deelnemende bedrijven als de aanbestedende overheden tevreden zijn over de behaalde milieudoelstellingen en de praktische toepasbaarheid van het systeem. Een belangrijk aspect van het succes in België is het gunningvoordeel, dat hier een stuk hoger ligt dan in Nederland. Dit verschil komt doordat de Belgische overheid sterk inzet op duurzame ontwikkeling en bedrijven extra stimuleert om deel te nemen aan de CO2-Prestatieladder door aanzienlijke voordelen te bieden bij aanbestedingen.

Toekomstplannen: Integratie en Opschaling

Nu de testfase succesvol is afgerond, is het tijd om de CO2-Prestatieladder verder te integreren en op te schalen binnen België. Om deze volgende stappen te plannen, hebben diverse stakeholders deelgenomen aan een rondetafelgesprek. Hierbij werden strategieën besproken om het systeem breder toe te passen en te zorgen voor een structurele implementatie in overheidsopdrachten en bedrijfsprocessen.

Advies voor Belgische bedrijven

Voor bedrijven uit België die aan de slag willen met de CO2-Prestatieladder, is professionele consultancy en advies essentieel. Onze experts kunnen bedrijven begeleiden bij elke stap van het proces, van de initiële evaluatie van de CO2-uitstoot tot de implementatie van reductiemaatregelen en het behalen van certificering.

Door samen te werken met de ervaren consultants van Octant QHSSE Consultants, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de vereisten van de CO2-Prestatieladder, maar ook efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen realiseren. Deze begeleiding zorgt ervoor dat bedrijven optimaal profiteren van de voordelen van de CO2-Prestatieladder, terwijl ze bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 611 244